בריאות הנפש ובישול- מה הקשר?

בישול

תוכן עניינים

היתרונות התזונתיים של מזון ידועים. הקשרים בין הבריאות הפיזית והנפשית שלנו מבוססים היטב. אם כי אולי הרבה פחות מוערכים ההשפעות ארוכות הטווח של בישול מזון על מצב הרוח.

יחד עם זאת, כמו גם התוכן של התזונה שלנו, המוסכמות כיצד אנו מכינים אותה נמצאות כעת במוקד ליתרונות הפוטנציאליים שיש לכך לבריאות הנפשית שלנו. יש יתרונות לכישורים קולינריים טובים שמתרחבים מעבר לתזונתיים. חוקרים מאמינים שהשתתפות קולינרית יכולה לפעול כדי לשפר באופן חיובי את בריאותנו הנפשית.

במאמר זה, אנו מסתכלים תחילה על התגמולים החברתיים של בישול, שהתגלה כי היו נוכחים בחיי האדם המוקדמים. היתרונות החברתיים הללו נמשכו, אם כי משמעותם אולי לא הוערכה. כאן אנו מסתכלים על היתרונות של הבישול בחיים העכשוויים ולבסוף אנו פונים ליחס בין אוכל ומצב רוח.

בישול ובריאות נפשית אצל הקדמונים

בישול נחשב, על ידי כמה מומחים, כהמצאה עדכנית יחסית בהיסטוריה האבולוציונית האנושית. כאשר חוקרים העלו את החידוש שהתרחש לפני כ-500,000 שנה. ייתכן שזה התרחש הרבה יותר מוקדם מזה. קשה יותר ויותר להבחין בראיות ארכיאולוגיות ככל שאנו הולכים אחורה בזמן. האנתרופולוג ריצ'רד ורנגהם טוען שהבישול צמח לפני 1.8 מיליון שנים.

בכל פעם שמקורו, אנתרופולוגים רבים בכל זאת חושבים שבישול עודד יחסים חברתיים וחשיבה קומוניטארית אצל בני האדם המוקדמים. למעשה, נקודה מכרעת בהיסטוריה האנושית נחשבת למעבר לבישול ולאוכל חם. שניהם עשויים להיות קשורים לגידול בגודל המוח האנושי. אבל כפי שנדון כאן, יש ויכוח מתי התרחש השינוי הסייסמי הזה.

חיים עכשוויים ובישול

כיום אנשים מבשלים בתדירות נמוכה יותר בגלל אורח חיים עמוס וחוסר אנרגיה. זה עורר קמפיינים כמו זה של משרד המזון של ג'יימי אוליבר. אוליבר הוא שף סלבריטי בריטי שהשיק ב-2008 קמפיין כדי לגרום לאנשים לבשל שוב.

מחקרים שלאחר מכן הראו שלתוכנית שהומצאה על ידי אוליבר, שכללה התערבויות בישול מבוססות קהילה, היו "השפעות חיוביות משמעותיות על התנהגות תזונתית, בחירת מזון וביטחון עצמי בבישול" (האצ'ינסון, 2016). תוכניות מטבח קהילתי עוזרות לטפח סוציאליזציה ולשפר את הבידוד החברתי. ואכן, מחקר תומך ברעיון שבישול, באופן כללי, משפר מצב רוח חיובי, הערכה עצמית, סוציאליזציה ותוצאות אחרות של בריאות הנפש.

היתרונות הטיפוליים של הבישול

התערבויות בישול יושמו במסגרות טיפוליות ושיקומיות. בריפוי בעיסוק ושיקום נערך מחקר על בישול ככלי להערכה והתפתחות קוגניטיבית ופיזית (Farmer et al., 2018).

מיומנויות בישול הן לרוב משימה יומיומית חיונית ומנצלות תפקוד ניהולי קוגניטיבי ומיומנויות מוטוריות. מיומנויות גופניות ומנטליות אלו הוערכו ביחס ליכולות מטבח בקבוצות הקליניות הבאות:

  • אלה עם מחלת ריאות חסימתית
  • חולי שבץ מוחי
  • אלה עם מחלות לב וכלי דם
  • חולים עם פגיעה מוחית טראומטית

הקשר בין אוכל למצב רוח

איכות תזונתית נמצאה בקורלציה עם מצב הרוח. לפיה תזונה לקויה עלולה להוביל תמיד למצב רוח ירוד. דיכאון וחרדה נפוצים בעולם ומהווים גורם מוביל לנכות. המחקר על הקשר בין אוכל ומצב רוח נסק בשנים האחרונות. היה עניין רב בתזונה הים תיכונית. דיאטה פופולרית זו כוללת:

צריכה גבוהה של:

  • פירות
  • ירקות
  • אֱגוֹזִים
  • קטניות

לעומת צריכה מתונה של:

  • עוֹפוֹת
  • ביצים
  • מַחלָבָה

צריכה מדי פעם של:

  • בשר אדום

העוקבים אחר דיאטה זו אינם סולדים מכוס היין האדום המוזרה המתהדרת בנוכחות של פלבנואידים מעודדי בריאות. סיכון מופחת לדיכאון נחשב קשור לתזונה ים תיכונית. מאמינים שהיא מפחיתה את הדלקת בגוף.

לאחרונה חוקרים בדקו את הקשר בין מיקרוביום המעי (––מונח המתייחס לשילוב של מיקרואורגניזמים, כולל חיידקים ווירוסים המאכלסים את המעי האנושי) לבין רווחה נפשית. לדפוסי תזונה עשויים להיות תוצאות חיוביות או שליליות וההשפעות בין המעיים והמוח הן דו-כיווניות.

בניגוד ליתרונות החיוביים של מזונות, ידוע שרבים פונים ל'אכילה מנחמת' בשעת לחץ ולהקלה על אי נוחות רגשית. אכילה רגשית כזו נוטה להחמיר בעיות של מצב רוח ירוד. הצריכה הגבוהה של פחמימות מזוקקות מאוד, למשל, עלולה להוביל לסיכון להשמנה ולסוכרת.

היתרונות הקהילתיים של בישול ידועים אינטואיטיבית מזמן. רבים דוגלים בחזרה להרגלים עתיקי יומין אלו.

מאמרים נוספים שיכולים לעניין אותך..

דילוג לתוכן