נוגדי חמצון

Share on facebook
Share on whatsapp

בס"ד

נוגדי חמצון

בשני המאמרים הקודמים עסקנו ברדיקלים החופשיים שבתהליך הנקרא "חמצון" פוגעים בתאים ובאברים שונים ובכך מחלישים את תפקודי הגוף השונים. עוד ציינו, שבגופינו קיימים נוגדי חמצון טבעיים, היודעים לנטרל תהליכי חמצון אלו ולהציל את הגוף מפגיעה של אותם רדיקלים חופשיים.
כיצד פועלים נוגדי החמצון? ובכן, חמצון הוא מצב בו רדיקל חופשי שהוא אטום שחסר לו אלקטרון משלים את החסר על ידי "לקיחה" של אלקטרון מאטום נורמלי, בה קיימים זוגות של אלקטרונים, דבר הגורם נזק לתאים השונים. אי לכך, פעילות נוגדת חמצון, אפוא, היא שלנוגדי החמצון יש תכונה שקיים אצלם אלקטרון "עודף" מבלי שעובדה זאת תהפוך אותם לרדיקל חופשי והם "תורמים" אלקטרון זה לרדיקל החופשי וכך הם מנטרלים אותו ומונעים אותו מלהזיק. הם קיימים בתכונתם זאת כדי להגן עלינו מפני גורמים מזיקים מתוך הגוף ומחוץ לגוף.
ובכן, בגוף קיימים נוגדי חמצון טבעיים שתפקידם למנוע "הגזמה" בתהליכי חמצון המסייעים לבריאות שלנו. אולם, אם אכן, קיימת הגזמה ו/או מערכת החיסונית נחלשת יש חשיבות גדולה לקבל נוגדי חמצון מהמזון ולעיתים מתוספי מזון שונים. בעיקרון, נוגדי חמצון נמצאים במזונות צמחיים רבים. הם קיימים בהם כדי להגן עליהם מפני נזקים. וכשאנחנו אוכלים אותם, אנחנו נהנים אף מפעילות נוגדת החמצון שבהם. מי הם, אפוא, נוגדי החמצון? ויטמינים שונים כגון ויטמין A, ויטמין C וויטמין E. מינרלים כגון אבץ, סלניום, מנגן ועוד. חומר בשם Q10 ועוד. כמו כן, חומרים צמחיים שונים (פיטוכימיקלים) כגון הצבעים השונים בצמחים, החומרים הנותנים את הריח, הטעם ועוד. דוגמא לדבר הוא הצבע הכתום שבגזר ובשאר הכתומים הנקרא בטא קרוטן. הצבע האדום שבעגבניה, באבטיח ועוד הנקרא ליקופן ועוד רבים מאוד. המזונות העשירים ביותר בנוגדי חמצון הם פירות היער כגון: אוכמניות, חמוציות, פטל, תות שדה (אורגני כמובן), דובדבנים ועוד. הירקות הכתומים כגון הגזר הדלעת וכדומה. בשנים האחרונות אף עלה קרנו של תבלין הכורכום ונחשף כוחו הגדול כנוגד חמצון רב עוצמה. מכאן, שיש לצרוך פירות וירקות מצבעים וגוונים שונים כיוון שבכך אנחנו מקבלים מגוון גדול יותר של נוגדי חמצון.
עתה, אני מבקש לציין נקודה מאוד חשובה ומהותית המתייחסת לתוספי מזון שונים הנלקחים בנפרד מהמזון שבהם הם נמצאים באופן טבעי, כגון ויטמין C, E וכדומה או תוספים כמו בטא קרוטן וכדומה. דבר ברור הוא שנוגדי החמצון פעילים באופן יעיל יותר כשהם נמצאים בסביבה הטבעית שלהם מאשר כשהם ניטלים באופן שבודדו אותם מהסביבה הטבעית שלהם כגון הויטמינים השונים וזאת מהטעם הפשוט שכשהם נמצאים בסביבה הטבעית שלהם עוצמת פעילותם מושפעת אף מהשפעת הגומלין (סינרגיה) עם חומרים נוספים הנמצאים בסביבתם וכשהם פועלים יחד השפעתם חזקה יותר.

חיפוש

פוסטים אחרונים

תמונות

אליהו שכטר | קליניקה לרפואה טבעית

פוסטים האחרונים

צור קשר

בני ברק: רחוב האדמור מבלז 6.
בית יתיר
טל: אליהו: 052-8903822
טל: נורית: 052-4767316
דוא"ל: eliyah[email protected] [email protected]